Предизборното роудшоу на премиера Бойко Борисов стигна до южната граница. Вчера заедно

...
Предизборното роудшоу на премиера Бойко Борисов стигна до южната граница. Вчера заедно
Коментари Харесай

Роудшоуто на Борисов стигна до Гърция

Предизборното роудшоу на премиера Бойко Борисов стигна до южната граница. Вчера заедно с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас той направи първа копка на газовата връзка с Гърция. Това стана след 10 години на изразявани положителни планове и заявления, че България търси нашарване на доставчиците на природен газ. Акцентът обаче бе преместен към идните евроизбори.

Министър-председателят посрещна Ципрас в Кирково, срещна го с района и акцентира, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. " Виждаш - ако не ги дръжка никой, си живеят в мир и обич ", изясни Борисов. Премиерът реши още веднъж да поеме волана, до момента в който стигнат до мястото за първа копка. Двамата си поговориха в колата - с предаване онлайн в официалния профил на премиера във Facebook. " Качи се да те возим тука, у България. Коланът си постави, да сме прецизни ", беше първата имитация на Борисов. Разговорът бързо мина на тематика " ръководство ". Българският министър председател се похвали, че в Кирково нямало други с изключение на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а Ципрас разяснява, че идните европейски избори не би трябвало да са толкоз значими, откакто на вътрешните парламентарни Борисов е спечелил. Не бе пропусната и тематиката за гръцките туристи и какъв брой обичат да идват в зимните курорти в България.  " В общи линии сме фифти-фифти - едните идват да харчат пари в България, другите - в Гърция ", заключи българският министър председател туристическия продан, като видя като проблем само забавянето по КПП-тата.

Газовата връзка е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция, и се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м годишно. Общата стойност на плана е 220 млн. евро. Първият газ би трябвало да потече по тръбите през втората половина на 2020 година

" Колкото по-добре се развиват тези наши общи планове, толкоз по-добре е за вложенията, за туризма, за пътникопотока, за товарите ", заяви Борисов на церемонията. " Проектът е от стратегическо значение освен за нашите две страни, само че и за цяла Европа, в това число и за страните от Западните Балкани ", акцентира българският министър председател и посочи, че интерконекторът ще докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ.

 

ОЦЕНКА

Ние приветстваме тази гала като знак за огромния ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към построяването на газовия интерконектор Гърция - България. Проектът е заричане за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност освен за България, само че и за целия район, съобщи американският дипломат у нас Ерик Рубин. Коментарът му не е изненада - наскоро отрасловият министър Теменужка Петкова позволи, че България ще може да обезпечава доставки от по-далечни дестинации, даже и от Съединени американски щати.

 

В ХОД

От през вчерашния ден стартира отброяването на 90-дневния период за присъединяване в процедурата по желание на вложител за АЕЦ " Белене ". Тя трябваше да започва през март, само че набирането на предложения се забави. Причината е, че документите трябваше да бъде преведена на 27 езика.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР